Veckans vill se
Sitter i skolan medan regnet öser ner. Har försökt plugga filosofi men det gick ju bra så hamnade här istället. Ska egentligen till jobbet, men tack och lov, har jag inga fasta tider så jag kan dra ut på det en aning. Har glömt paraply och har en ynklig skinnjacka. Är ledig imorn så man kanske ska se till att kolla på någon film in natt. Har haft Green Zone inspelad på digitalboxen ett tag. Någon som vet om den är bra?
Veckans vill se är My Sisters Keeper, har läst boken och den är grymt bra! Grinade på slutet.
Bleka dödens minut - The Princess Bride
Betyg: 4 av 5
Originaltitel: The Princess Bride
Genre: Äventyr
Inspelningsår: 1987
Regissör: Rob Reiner
Speltid: 98 min
Skådespelare: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Robin Wright
Trailer: HÄR (IMDb.com)
Hjältar. Jättar. Skurkar. Trollkarlar. Sann kärlek. Det är vad den här helt galna filmen handlar om.
Filmen öpnnas upp av en sjuk liten pojke som får besök av sin farfar vilken kommer dit för att läsa ur en bok i syfte att underhålla barnbarnet. (Precis som farfaderns far brukade göra då farfadern själv var liten och sjuk). Pojken som precis lagt ifrån sig spelkonsolen av artighet mot farfadern är måttligt road. Men det visar sig såklart att boken inte alls är en bok full med äckliga kyssar utan en saga som innehåller många dueller med svärd och annat spännande. The Princess Bride handlar dock inte alls om pojken och farfarn med boken. När farfadern läser kommer historien till liv.
Stallpojken Westley och den vackra gårdsflickan Buttercup är förälskade men för att Westley ska kunna be om hennes hand måste han ge sig ut i världen för att samla ihop en slant. Skeppet som Westley befinner sig på blir bordat av piraten Roberts som är ökänd för att inte skona någon. Buttercup svär att aldrig älska igen. Trots det accepterar hon senare ett frieri från den egocentriska prinsen Humperdinck. Hennes enda nöje blir de dagliga ridturerna i skogen vilket den blivande prinsessan företar sig helt ensam. Under just en sådan blir hon också kidnappad av en udda trio. Jätten Fezzik, den smarta Vizzini och spanjoren Inigo Montoya. Men när de ger sig ut på öppet vatten för att ta sig till gömstället, där de tryggt kan kräva lösensumma för Buttercup, blir de jagade av piraten Roberts och filmen börjar ta fart.
En manisk spanjor som har svurit att hämnas sin far (som mördades av en man med sex fingrar,) en snäll men lite trög jätte, Mirakel-Max som kan väcka liv i de döda och sjuka tortyrredskap sätter extra krydda till filmen.
Vad Filmkrig tycker
Första gången jag såg den The Princess Bride var klockan två på natten och jag hade nästan dygnat. Detta gjorde såklart att humorn i filmen blev mycket roligare. Om du tycker om Monty Python eller Mel Brooks kommer du att gilla den här filmen. Det är samma ironiska, meningslösa men samtidigt självklara och ibland träffsäkra humor. Filmen är regisserad av Rob Reiner (Oscarsnominerad för sin film Heder och samvete, originaltitel A Few Good Men). The Princess Bride fick själv en Oscarsnominering (Best Music, Original Song) för låten Storybook Love av Willy DeWill.
Filmen blev upplyft då den restaurerades till DVD. Kul tycker jag då jag gillar den här filmen! Har själv bara filmen inspelad på VHS, i otroligt taskig kvalité så jag funderar allvarligt på att köpa den restaurerade utgåvan.
Skulla rekommendera att inte se trailern då den innehåller lite spoilers.
En Vampyrs Bekännelse - Vampyrkrönikan

Betyg: 5 av 5
Originaltitel: Interview With the Vampire - The Vampire Chronicles
Genre: Drama
Inspelningsår: 1994
Regissör: Neil Jordan
Speltid: 118 min
Skådespelare: Brad Pitt, Tom Cruise, Antonio Banderas, Kirsten Dunst, Christian Slater
Trailer: HÄR (IMDb.com)
Interview With the Vampire baserar sig på romanen med samma namn skriven av Anne Rice och är första delen i Vampyrkrönikan, en serie om tio böcker där den första utkom 1976. Som ett f.d. fan av Anne Rice läste jag fram till den sjätte boken, därefter tog min favoritkaraktär självmord och lusten att fortsätta slocknade en aning...
Hursomhelst blev detta en kultfilm och du förtjänar inte att kalla dig goth om du inte har sett den.
En ensam och något deprimerad vampyr, Brad Pitt, vill lätta på det emotionella trycket genom att berätta sin livshistoria för en ivrig journalist, Christian Slater. Det är som den svenska titeln antyder En Vampyrs Bekännelser. Historien börjar på 1800-talet i Louisiana. Louis de Point du Lac, vampyren, har förlorat sin hustru och son. Louis är djupt deprimerad och söker sig till tärningar och horor. När den blonda vampyren Lestat, Tom Cruise, dyker upp och erbjuder Louis evigt liv i fördömmelse hakar han på. Detta är dock en mycket mer komplicerad historia än så. Lestat delar inte Louis starka medkänsla till människorna, han håller dock hårt på hemligheterna om vampyrism vilket gör att Louis är tvungen att hålla sig till honom för att överleva. För att få Louis att stanna i New Orleans skapar Lestat ytterligare en vampyr, denna gång en liten flicka. Claudia, Kirsten Dunst, får Louis att stanna och den udda trion bildar en familj. Till skillnad från Louis delar Claudia Lestats förkärlek till grymma skådespel med människorna.
Vad Filmkrig tycker
Jag tycker det här är en otroligt vacker historia om kärlek, hopp och ett evigt letande efter livets mening. Böckerna drar såklart det här mycket djupare, men jag tycker att filmen gör en utmärkt spegling av den första boken. Att Anne Rice själv skrev manuset och dessutom lade till en oväntad, trovärdig tvist på slutet gör inte det hela sämre. Det gör att filmen också blir ett perfekt komplement till de som läst böckerna.
De som inte är helt införlivade i mörka filmer kan säkert stundvis tycka att den blir seg. Tempot är inte särskilt snabbt och även om det är lite action fokuserar filmen mer på vampyrernas svårigheter att hitta en plats i samhället. Louis filosoferar ofta om livets mening.
Men hallå, en vampyrfilm som både har Tom Cruise och Brad Pitt och Antonio Banderas (och Christian Slater) kan inte vara helt åt helvete. En film som tål att ses för att den ska ses.